De Impact van de Nieuwe Omgevingswet op Civiele Technici

De ingang van de nieuwe Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen markeert een significante verschuiving in het werkterrein van civiele technici. Met de inwerkingtreding van deze wetten bij de jaarwisseling, is het landschap van wetgeving en regelgeving in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant aanzienlijk veranderd. Dit artikel licht toe hoe civiele technici zich kunnen aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

Veranderingen door de Omgevingswet 2024

De indruk bestaat dat door veel technici stilzwijgend wordt aangenomen dat er in essentie toch niet zo veel veranderd zal zijn. De meeste inhoudelijke voorschriften zijn naar het schijnt gebundeld binnen de nieuwe wet. Het lijkt een kwestie van tijdelijk wat meer zoekwerk. Als het gaat om de “regels” is dat voor een groot deel het geval. Echter de intentie van de nieuwe wetgeving is verder gaand dan het hergroeperen.

Lezend in de nieuwe Omgevingswet valt al snel op dat veel bekende oude termen en begrippen niet meer voorkomen. Nieuwe begrippen en uitdrukkingen als een activiteit, instructieregels, OPA en BOPA hebben hun weg gevonden in de wetteksten. Daarbij zijn, om maar wat te noemen, delen van de waterwet en de keur in zijn geheel verdwenen evenals vele Amvb’s. In de plaats hiervoor zijn gekomen verordeningen, het Ob, Bkl, Bal en het Bbl.

Nieuwe termen en begrippen

Dus de nieuwe Omgevingswet introduceert nieuwe terminologieën en begrippen. Het is cruciaal voor professionals om zich deze nieuwe vaktermen eigen te maken voor een effectieve communicatie. Deze veranderingen vereisen een aanpassing in het dagelijkse werk van civiele technici en een diepgaand begrip van de nieuwe wetgeving. Het zal enige tijd vergen om de verschillende vaktermen eigen te maken.

Cultuurverandering en paradigmashift

De Omgevingswet beoogt niet alleen een hergroepering van regels, maar streeft ook naar een cultuurverandering. Dit impliceert een paradigmashift in de benadering van bouwprocessen, met een nadruk op participatie en een grotere rol voor gemeenten. Deze verschuiving heeft invloed op alle partijen binnen de bouwsector, inclusief civiele technici. Er is sprake van een algemene zorgplicht en de kwaliteitsborging bij het bouwen moet nadrukkelijker in beeld komen.  

Een eerste stap in de borging van de kwaliteit is de invoering de kwaliteitsborger voor de bouwwerken met gevolgklasse 1. Het doel is dat later de andere gevolgklassen gaan volgen. Dit vraagt om een andere focus binnen het ontwerp en bouwproces. De rol van de gemeente is hierdoor op meerdere aspecten gewijzigd. Hoewel de meeste bouwwerken gevolgklasse 1 binnen het domein bouwkunde vallen zijn er de nodige civieltechnische bouwwerken die eveneens hieronder vallen.

Conclusie en aanbeveling

Voor civiele technici is het essentieel om zich aan te passen aan de nieuwe Omgevingswet 2024. Het vereist niet alleen een herziening van bestaande kennis en processen, maar ook een proactieve houding om vertragingen in projecten te vermijden. Aquilias BV biedt ondersteuning en expertise om civiele technici door deze transitie te leiden.

Heeft u vragen over de nieuwe Omgevingswet of zoekt u ondersteuning in deze overgangsfase? Neem dan contact op met Aquilias BV voor professioneel advies en begeleiding.