Is uw civiel technische vraagstuk beantwoord?

Het overkomt iedereen wel eens. U wordt geconfronteerd met een rapport van civieltechnische aard dat niet op de juiste wijze geïnterpreteerd kan worden. In het streven naar een oplossing voor een vraagstuk heeft uw organisatie een externe partij gecontracteerd. Indien er in de omgeving geen beroep kan worden gedaan op een individu met de vereiste, wellicht specialistische, kennis, neigt men snel naar de veronderstelling dat de inhoud als waarheid kan worden beschouwd. De vraag dringt zich dan op of dit wenselijk is. 

Meerdere oorzaken zijn aan te wijzen waardoor een deskundig rapport of berekening niet (langer) adequaat geïnterpreteerd kan worden binnen een organisatie. In de meeste gevallen ontbreekt het aan de benodigde deskundigheid, maar daarmee is niet alles gezegd. Door het gebruik van software en complexe meetmethoden kan belangrijke informatie verborgen blijven of zelfs geheel onzichtbaar zijn. Hierbij kan worden gedacht aan constructieberekeningen, (simulatie)modellen en gebruikte gegevens. Hierbij dragen de huidige normen bij aan de complexiteit door de statistische benadering en de vele parameters, waardoor software noodzakelijk is geworden. Een ander relevant aspect dat hierbij genoemd kan worden, is de algemene vervaging van technische kennis in het onderwijs. Het accent bij technische opleidingen ligt al geruime tijd niet meer op techniek, met enkele uitzonderingen daargelaten. Het doorgronden van methodieken vereist onderwijs met technische diepgang.

Gezien de beperkte instroom in verhouding tot de uitstroom van technici wordt organisaties geconfronteerd met de vraag hoe zij in de toekomst de antwoorden op hun technische vraagstukken moeten valideren. Is er überhaupt een adequaat antwoord verkregen op het civieltechnische vraagstuk, en hoe dient dit antwoord in het gehele project te worden ingebed?

Onbetrouwbare en niet valide berekeningen of modellen kunnen een organisatie in de toekomst voor onaangename verrassingen plaatsen. Hierbij valt te denken aan bouwfouten, schades, claims en langdurige juridische procedures. Dit wordt des te relevanter gezien de wetgeving die, onder andere door de nieuwe omgevingswet en de wet kwaliteitsborging, streeft naar een hogere kwaliteit.

Aquilias BV houdt zich bezig het met controleren en begeleiden van civiel technische trajecten. Daarnaast verzorgen we audits en geven we juridische ondersteuning. We helpen u graag met uw vraagstuk of uitdaging. Wilt u vrijblijvend kennismaken? Neem dan contact met ons op.